CONGELATOR
Cât timp poți păstra alimente în congelator?
Când vine vorba de prepararea mâncărurilor, congelatorul este indispensabil. El este responsabil pentru conservarea alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp.
Fie că vrem să stocăm cantități mari de alimente pentru iarnă, precum fructe sau legume, sau doar să congelăm ceva temporar - congelatorul ne ajută să păstrăm mâncarea pe care altfel, ar trebui s-o aruncăm.
Mulți stim doar ceea ce companiile producatoare ne spun, și anume că alimentele pot fi conservate pe o perioadă nelimitată. Dar asta nu înseamnă și că textura și gustul vor rămâne la fel. Sfaturile de mai jos sunt menite sa ne ofere o idee asupra timpului în care putem păstra alimentele fără să sacrificăm calitatea gustului.
Mai întâi trebuie să avem în vedere:
Depozitează alimentele în congelator imediat ce ajungi acasă de la supermarket - cu cât produsele sunt mai proaspete când le depozitezi, cu atât vor fi mai gustoase dupa dezghețare;
Nu încerca să ingheți conserve sau ouă în coajă, pentru că pot crăpa și permite accesul bacteriilor;
Dacă vrei să păstrezi mâncarea proaspăt gătită în congelator, așteaptă mai întâi ca aceasta să se răcească, pentru a îngheța mai rapid si a se păstra calitatea;
Poți să congelezi carnea în ambalajul original, dar dacă vrei o păstrezi pentru o perioadă lungă de timp, ar fi indicat să o împachetezi folosind încă o pungă;
În cazul legumelor, e de preferat ca înainte de congelare să le fierbi pentru o perioadă scurtă de timp pentru a păstra culoarea, gustul si textura.
Perioada de congelare recomandată pentru diferite alimente:
Bacon: 1-2 luni
Blatul prăjiturilor: 3 luni
Cârnați: 1-2 luni
Carne tocată: 3-4 luni
Carne crudă de porc / vită : 4-12 luni
Fructe: 8-12 luni
Hot dog / Burger: 1-2 luni
Legume: 8-12 luni
Mâncare gătită de porc sau vită: 2-3 luni
Mâncare gatită de pui: 4 luni
Pâine: 2-3 luni
Pui crud: 9 luni - 1 an
Supe și tocană / ghiveci: 2-3 luni
În concluzie, propun să mulțumim celui care a inventat frigiderul/congelatorul, pentru că iată, ne oferă posibilitatea să mâncăm căpsuni și cirese în mijlocul iernii!