Ce știți despre...

CONGELATOR

Cât timp poți păstra alimente în congelator?

Când vine vorba de prepararea mâncărurilor, congelatorul este indispensabil. El este responsabil pentru conservarea alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp.

Fie că vrem să stocăm cantități mari de alimente pentru iarnă, precum fructe sau legume, sau doar să congelăm ceva temporar - congelatorul ne ajută să păstrăm mâncarea pe care altfel, ar trebui s-o aruncăm.

Mulți stim doar ceea ce companiile producatoare ne spun, și anume că alimentele pot fi conservate pe o perioadă nelimitată. Dar asta nu înseamnă și că textura și gustul vor rămâne la fel. Sfaturile de mai jos sunt menite sa ne ofere o idee asupra timpului în care putem păstra alimentele fără să sacrificăm calitatea gustului.

Mai întâi trebuie să avem în vedere:

Depozitează alimentele în congelator imediat ce ajungi acasă de la supermarket - cu cât produsele sunt mai proaspete când le depozitezi, cu atât vor fi mai gustoase dupa dezghețare;

Nu încerca să ingheți conserve sau ouă în coajă, pentru că pot crăpa și permite accesul bacteriilor;

Dacă vrei să păstrezi mâncarea proaspăt gătită în congelator, așteaptă mai întâi ca aceasta să se răcească, pentru a îngheța mai rapid si a se păstra calitatea;

Poți să congelezi carnea în ambalajul original, dar dacă vrei o păstrezi pentru o perioadă lungă de timp, ar fi indicat să o împachetezi folosind încă o pungă;

În cazul legumelor, e de preferat ca înainte de congelare să le fierbi pentru o perioadă scurtă de timp pentru a păstra culoarea, gustul si textura.

Perioada de congelare recomandată pentru diferite alimente:

Bacon: 1-2 luni

Blatul prăjiturilor: 3 luni

Cârnați: 1-2 luni

Carne tocată: 3-4 luni

Carne crudă de porc / vită : 4-12 luni

Fructe: 8-12 luni

Hot dog / Burger: 1-2 luni

Legume: 8-12 luni

Mâncare gătită de porc sau vită: 2-3 luni

Mâncare gatită de pui: 4 luni

Pâine: 2-3 luni

Pui crud: 9 luni - 1 an

Supe și tocană / ghiveci: 2-3 luni

În concluzie, propun să mulțumim celui care a inventat frigiderul/congelatorul, pentru că iată, ne oferă posibilitatea să mâncăm căpsuni și cirese în mijlocul iernii!