FRIGIDER
Cum funcţionează frigiderul?
Tema producerii frigului a fascinat cu mult înaintea primului frigider. În Europa o vreme s-au folosit blocuri de gheaţă transportate peste ocean cu vasele pentru a conserva alimentele. Vreţi să aflaţi cum funcţionează frigiderul modern?
Într-un lichid, atomii şi moleculele sunt dispuse mult mai aproape unele de celelalte, în structuri mult mai stabile, prin comparaţie cu un gaz. Pentru a schimba lichidul în gaz, deci pentru realizarea fenomenului de vaporizare (evaporare), este nevoie de energie pentru a înfrânge rezistenţa datorată forţelor care ţin atomii şi moleculele lichidului în structura de fluid. Această energie, sub formă de căldură, este extrasă din volumul din jurul oricărui lichid atunci când se petrece ceea ce numim evaporare, astfel apărând efectul de răcire din timpul acestei transformări. Aşadar, evaporarea unui lichid răceşte volumul învecinat zonei în care se produce fenomenul. Frigiderele folosesc această proprietate, adică absorb căldura din compartimentul cu alimente prin evaporarea lichidului refrigerent.
• Punctul de vaporizare al unui lichid creşte odată cu presiunea la care acesta se găseşte. Aceasta înseamnă că multe substanţe care la temperatura camerei sunt gaze, pot fi transformate în lichide prin comprimare. La scoaterea de sub presiune, lichidul revine foarte repede la starea gazoasă prin evaporare, fenomen însoţit de consecinţele termice anterior menţionate. Frigiderele utilizează pentru răcire ceea ce se numeşte un agent frigorific - o substanţă cu temperatura de vaporizare (fierbere) scăzută, putând deci să absoarbă căldură la temperaturi mai mici decât ale mediului ambiant. Frigiderele mai noi folosesc drept agent de răcire propanul, preferat freonului folosit mai demult, deoarece s-a dovedit că acesta din urmă are un efect distructiv asupra stratului de ozon care ne protejează de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete.
• Prin comprimarea sau mărirea volumului unui gaz, acestuia i se poate ridica, respectiv coborî temperatura.
• Căldura circulă într-o singură direcţie, de la cald la rece.